Breaking

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sunday 23 December 2018

ဆလပ္ရြက္ကေပးေသာ မယံုႏိုင္ဖြယ္ရာ က်န္းမာေရးအက်ိဴးေက်းဇူးမ်ား

ဆလတ္ရြက္ဆိုတာနဲ့ အရြက္ဖားဖားေတြနဲ့ စိမ္းစိုေနတဲ့အရြက္တစ္မ်ိဴးကို ေျပးျမင္ျကပါလိမ့္မယ္။ ဆလတ္ရြက္ဟာ အရသာေကာင္းမြန္တဲ့အျပင္ ဗီတာမင္နဲ့အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာလဲ ပါ၀င္ပါတယ္။ဗီတာမင္ ေက နဲ့ေအ ျကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့အျပင္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းမ်ားစြာလဲ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဆလတ္ရြက္ကိုစားျခင္းျဖင့္ မည့္သည့္ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဴးေတြ ရနိုင္မလဲဆိုတာ သိနိုင္ဖို့ ဖတ္ရွုျကရေအာင္ေနာ္။

(၁)ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ေစျခင္း
ဆလတ္ရြက္ ၂ခြက္စာမွာ ကယ္လိုရီစုစုေပါင္း ၅ကယ္လိုရီသာပါ၀င္တာမို့
ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်လိုသူမ်ား စားသင့္ေသာအရြက္ထဲတြင္ ပါ၀င္ပါတယ္။
ထို့ျပင္ diet လုပ္ေနသူမ်ားအတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားကိုလဲ ဆလတ္ရြက္ကေပးစြမ္းနုိင္ပါေသးတယ္။
အဆီဓာတ္မပါရွိတဲ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ျကြယ္၀တာမို့ သင့္ကို ျကာျကာအဆာခံေစပါလိမ့္မယ္။

(၂)ဦးေနွာက္က်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစျခင္း
ဦးေနွာက္ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးေသဆံုးရာကေန သတိေမ့ေရာဂါလို့
အလြယ္တကူေခၚျကေသာ အယ္လ္ဇိုင္းမားကဲ့သို့ ဦးေနွာက္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေပၚလာေစပါတယ္။ထိုသို့မျဖစ္ရေအာင္ ေန့စဥ္ ဆလတ္ရြက္ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
ဆလတ္ရြက္မွာ နိုက္ထရိတ္ဓာတ္ပါ၀င္တာေျကာင့္ အသက္ျကိးလို့ျဖစ္တဲ့
ဦးေနွာက္ေရာဂါမ်ားနဲ့ မွတ္ဥာဏ္က်ဆင္းျခင္းတို့ကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၃)နွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္အေထာက္အကူျပဳျခင္း
ဆလတ္ရြက္ဟာ ေဖာလိတ္ဓာတ္ျပည့္၀စြာပါ၀င္ေသာ
အရြက္တစ္မ်ိဴးျဖစ္တဲ့အတြက္ နွလံုးေသြးေျကာကို ဖ်က္ဆီးေသာ
ဓာတ္ေပါင္းမ်ားေပၚထြက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒါေျကာင့္ နွလံုးေသြးေျကာအဆီဖံုးျခင္းနွင့္နွလံုးေသြးေျကာက်ဥ္းျခင္းကို
တားဆီးေပးနိုင္ပါတယ္။ထို့ျပင္ ဗီတာမင္ေအနဲ့စီပါ၀င္တာမို့ နွလံုးေသြးေျကာမ်ားကို သန္မာေစပါတယ္။ေသြးလွည့္ပတ္မွုကိုလဲေကာင္းမြန္ေစတာမို့
နွလံုးေရာဂါမ်ားျဖစ္ေပၚျခင္းကို ေလ်ွာ့ခ်ေပးနိုင္ပါတယ္။

(၄)ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ေပးျခင္း
ဆလတ္ရြက္ပံုမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာေရာဂါကို
ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။ထို့ျပင္ ပါးစပ္ကင္ဆာ၊အစာေရမ်ိဴကင္ဆာနဲ့
လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာကိုပါ ကာကြယ္နို္င္ေျကာင္း ကင္ဆာသုေတသနအဖြဲ့တစ္ခုက
တင္ျပထားပါတယ္။ ဂ်ပန္နိုင္ငံေလ့လာေရးအဖြဲ့တစ္ခုအရ
ဆလတ္ရြက္စားျခင္းျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္နုိင္ေျကာင္းေတြ့ရွိရပါတယ္။

(၅)ဆီးခ်ိဴေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးျခင္း
ဆလတ္ရြက္ကို ပံုမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ type 2 ဆီးခ်ိဴကို
ကာကြယ္နုိင္ေျကာင္း ေလ့လာေတြ့ရွိခ်က္မ်ားစြာ ရွိပါတယ္။
ထို့ျပင္ ဆလတ္ရြက္၂ခြက္စာမွာ ၅ကယ္လိုရီနဲ့ ကစီဓာတ္ ၂ဂရမ္သာပါ၀င္တာမို့
ဆီးခ်ိဴသမားမ်ား စိတ္ခ်စြာ စားသံုးနိုင္ပါတယ္။

(၆)အစာေခ်စနစ္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း
ဆလတ္ရြက္မွာပါေသာ အမ်ွင္ဓာတ္မ်ားစြာက သင့္ကိုအစာေျကေစျပီး
၀မ္းမွန္ေစဖို့ အေထာက္အကူျပဳပါလိမ့္မယ္။
ေလပြျခင္းနဲ့အစာအိမ္အနာမ်ားကိုပါ သက္သာေစမွာပါ။

(၇)မ်က္စိအျမင္အာရံုေကာင္းမြန္ေစျခင္း
ဆလတ္ရြက္တြင္ပါေသာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဴးျဖစ္တဲ့
zeaxanthin ဟာ သင့္မ်က္စိအာရံုကိုအားျဖည့္ေပးနိုင္တဲ့
အေကာင္းဆံုးဓာတ္တစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္။အသက္အရြယ္ျကီးလို့ျဖစ္တဲ့
အျမင္အာရံုပ်က္စီးျခင္းကိုလဲ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါေသးတယ္။

(၈)အရိုးမ်ားသန္မာေစျခင္း
ဗီတာမင္ ေအ၊ေကနဲ့စီ ပါ၀င္တာမို့အရိုးတြင္းေကာ္လဂ်င္ထုတ္လုပ္မွဳကို
တိုးတက္ေစပါတယ္။ဒါေျကာင့္ အရိုးသိပ္သည္းဆျမင့္မားေစျပီး ျကံ့ခိုင္သန္မာေစပါတယ္။
ထို့ျပင္ ဗီတာမင္ေက က အရိုးနုနဲ့အရိုးတြယ္ဆက္တစ္ရွူးမ်ား
တည္ေဆာက္ရာတြင္ အားျဖည့္ေပးပါတယ္။ဗီတာမင္ ေအ ပါ၀င္တာမို့
အ၇ိုးပါးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။

(၉)ကိုယ္ခံအားေကာင္းမြန္ေစျခင္း
ဆလတ္ရြက္မွာပါေသာ ဗီတာမင္ ေအနဲ့စီက
ကုိယ္ခံအားစနစ္ကို ေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၀)ကုိယ္၀န္ေဆာင္က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေစျခင္း
ေဖာလိတ္ဓာတ္ပါ၀င္မွုမ်ားတာမို့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္နဲ့သေႏၶသား
က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ေမြးလာမယ့္ကေလးရဲ့ ခ်ိဴ့ယြင္းမွုမ်ားကို
ကာကြယ္နိုင္ေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဴး ျဖစ္ပါတယ္။ထို့ျပင္ ဗီတာမင္ ေက က
ကေလးေမြးဖြားစဥ္ ေသြးအလြန္ထြက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါေသးတယ္။အမ်ွင္ဓာတ္ျကြယ္၀တဲ့အရြက္ျဖစ္တာေျကာင့္
ကိုယ္၀န္ေဆာင္စဥ္ ၀မ္းခ်ဴပ္ျခင္းကို သက္သာေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Writer Dr Jue(Daily Hot News)

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad

Your Ad Spot